zondag 13 september 2009

2009 Krot en Co In Transito

"In Transito" een installatie van kunstenaarscollectief Krot & Co was te zien tijdens "Kunst op de Kaart" 12 en 13 september 2009 te Bergen op Zoom.
Krot & Co: Jan Nederveen, Aagje Pel, Noud Jehoel, Irene Weug, Peter Pel en Ron Scherpenisse

2009 Grafiekmap De Brabantse Ring CBKWB,

Preview CBK West-Brabant, Grafiekmap De Brabantse Ring, 12 en 13 september 2009.
Schouwburg De Maagd Bergen op Zoom

2009 Grafiekmap De Brabantse Ring CBKWB

Grafiekmap CBK West-Brabant (september–november 2009)

Het CBKWB heeft kunstenaars, vormgevers, fotografen en illustratoren gevraagd uit de regio West-Brabant om na te denken over de hedendaagse grafiekkunsten.
Deze kunstenaars zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een door het CBKWB uit te geven grafiekmap. ‘De Brabantse Ring’ trekt dan niet alleen een cirkel om de kunst en vormgeving van West-Brabant maar verbind hun verschillende achtergronden in een gezamenlijke affiniteit voor de grafiek.
De grafiekmap wordt uitgevoerd in samenwerking met Grafische werkplaats Raaf te Breda en zal eind september uitgegeven worden.

Aan de grafiekmap nemen deel:

Michiel van der Zanden, John Back/Wouter Gresnigt, Liesbeth Verhoeven, Pim Derene, Don van Rooij, Gerrit Westerveld, Sabine Bolk, Marion Vriens, Esther de Vries en Ron Scherpenisse.

Zaterdag 12 en zondag 13 september 2009 van 12 u tot 17 is er een overzicht tentoonstelling van de tien kunstenaars te zien

in Schouwburg De Maagd tijdens het cultuurfestival in Bergen op Zoom. De expositie is een preview van ‘De Brabantse Ring'.

Van 14 november 2009 tot 1O januari 2010 is de grafiek te zien in galerie De Kring in Roosendaal.

De opening is op zaterdag 14 november om 16:00 uur door Ageeth Boermans, directeur CBK West-Brabant.

Galerie De Kring, open van ma t/m vrijdag 11:00 uur – 16:00 uur, zaterdag van 11:00 uur – 13:00 uur.

De Kring Kerkstraat 1
4701 HT Roosendaal

2009 Ontwerp affiche Dubbel,

Bij de opening van Dubbel op 4 oktober 2009 te Bergen op Zoom.
van links naar rechts Annemarie Estor, Lucienne Stassaert, Hans Claus, Yvonne Né, Frank De Vos, Henri-Floris Jespers, Bert Bevers, Mark Meekers en Frans Budé (zittend Ron Scherpenisse).

2009 Ontwerp affiche Dubbel

Ontwerp affiche Dubbel, expositie beeldend werk van 9 dichters. Bert Bevers, Frans Budé, Hans Claus, Annemarie Estor, Joke van Leeuwen, Mark Meekers, Y. Né, Lucienne Stassaert en Frank De Vos. Ron Scherpenisse, september 2009.


Voor meer informatie: http://dubbeltalenten.blogspot.com/

2009 Kunst Route Wouw


Cumawo Kunstroute Wouw (12 september-11 oktober 2009)

Tijdens de Cumawo (culturele manifestaties Wouw) kunstroute is een aantal werken van mij te zien op twee locaties in Wouw.

Het publiek kan via een uitgezette route langs 64 locaties in Wouw genieten van kunst.

De route is bij het VVV kantoor in Wouw en Roosendaal gratis te verkrijgen.

De Kunstroute start op zaterdag 12 september 2009 en is nog te zien tot zondag 11 oktober 2009.

2009 Kunst op de kaart



Kunst op de kaart (Bergen op Zoom, 12 en 13 september 2009)

In juli 2009 heb ik het affiche ontworpen voor Kunst op de kaart,

een kunstroute langs historische panden rond de gedempte haven tijdens het culturele weekend in Bergen op Zoom
12 en 13 september 2009 13:00 – 18:00 uur

Een afdaling naar fundamenten van oude huizen en nieuwe kunst
Arsis Kunst en Sociëteit zetten tijdens het culturele weekend van 12 en 13 september 2009 ‘Kunst op de Kaart'.
In voorgaande jaren hebben kunstenaars van Arsis al eerder op succesvolle wijze getoond dat eigentijdse kunst heel goed samen gaat met oude monumentale panden. Ook nu weer komt oud en nieuw bijeen maar gaat men tevens ondergronds.

Kelders en fundamenten

In het gebied rond de Gedempte Haven hebben een tiental huiseigenaren hun historische panden ter beschikking gesteld met als bijzonderheid dat in een groot aantal van deze huizen de kelders zijn te bezoeken.
Elf bij Arsis aangesloten beeldende kunstenaars, het kunstenaarscollectief Krot en Co, Janou en Eenvoud in Tweevoud tonen hier hun werk.
Er is kunst te zien uit verschillende disciplines. Zo zullen naast schilderijen en tekeningen ook sieraden en video- en installatiekunst te zien zijn. De bezoeker daalt niet alleen af naar fundamenten en kelders maar ook naar de wereld van de kunstenaar die zelf aanwezig is en graag met de bezoeker in gesprek gaat over zijn werk.

Deelnemers zijn:

Sjoerd van den Boom, Hendrik Boot, Ine Bootsma-Kronenburg, Riet Buuron, Govert van Dijck, Eenvoud in Tweevoud, Janou, Krot en Co, Jan Nederveen, Don van Rooy, Christine Veraart, Marleen Vinke, Mark van der Weijden en Irene Weug.

Organisatie: Hendrik Boot en Irene Weug

2009 Illustratie Stroom

Deze illustratie maakte ik op uitnodiging bij de bloemlezing Spiegels, samengesteld door Bert Bevers. Digitaal poëzietijdschrift Stroom (jaargang 9, nummer 32, maart 2009).

2009 Zum König krönen

Zum König krönen, uitgegeven in een oplage van zes exemplaren.

Ron Scherpenisse 2009

2009 Zum König krönen,

Zum König krönen, 30 kaarten in een doosje, oplage 5 exemplaren. Ron Scherpenisse 2009

2009 Zwartwitte blokjes

uitgegeven ter gelegenheid van de weblog

2008 In de steigers,


2008 In de steigers,


2008 In de steigers


In de steigers (december 2008)

Eind 2008 is In de steigers verschenen, een fictieve bouwtekening van Ron Scherpenisse met een vierluik van dichter Bert Bevers. In de bouwtekening zijn de landschappelijke inrichting, zoals kruispunten en straten, voor- en zijaanzichten van woningen, interieur fragmenten en kenmerken van het werk van Ron Scherpenisse verweven. De bouwtekening wordt bewaard in een doosje in A5 formaat. Het inlegvel onderin het doosje is gesigneerd door zowel Bert Bevers als Ron Scherpenisse. In de steigers is een uitgave op verzoek van Bob Bakker Makelaardij te Bergen op Zoom ter gelegenheid van de jaarwisseling 2008-2009.

De titel In de steigers en het vierluik (bedenken, tekenen, bouwen, wonen) zijn van Bert Bevers (Antwerpen).

De tekening is van Ron Scherpenisse (Bergen op Zoom) die eveneens de vormgeving en de uitvoering verzorgde. Daarbij gaat dank uit naar de medewerking van Susanne van Boxel en Danny van Rijswijk.

Eerder werkten Bert Bevers en Ron Scherpenisse samen aan de uitgaven Sleutelbegrip (2005), Onaangepaste tijden (2006) en Buitengaats (2007).

2008 Ten Strijde,


2008 Ten Strijde,

Ten Stijde Banier, Ron Scherpenisse 2008

2008 Ten Strijde,

Ten Strijde Banier, Krot & Co 2008.

2008 Ten Strijde


Expositie CBK West-Brabant Ten Strijde! (oktober 2008)

Voor de expositie Ten Strijde! van CBK West-Brabant heb ik een banier bewerkt. Deze zal te zien zijn, samen met 19 banieren van andere deelnemende kunstenaars, van 3 tot 31 oktober 2008 in Parrotia, Markt 54 te Roosendaal.

CBKWB over Ten Strijde:

De deelnemers aan de manifestatie Ten Strijde! zijn bekend. 20 kunstenaars uit West-Brabant zijn geselecteerd. Zij gaan een door het CBKWB verstrekt banier bewerken naar aanleiding van het thema 'Familiewapen'. Op 3 oktober 2008 opent de manifestatie Ten Strijde! in Parrotia, Markt te Roosendaal.
Dit project is ontstaan in navolging van 'Branding de Zuiderwaterlinie' en is opgenomen in het 'Schatten van Brabant' programma van de provincie Noord-Brabant. Op de vestingen van de Zuiderwaterlinie wapperden vroeger de banieren van de heersende ridderorden. Nu laat CBKWB kunstenaars hun gang gaan om hun eigen vlaggen te bewerken.

Op 3 oktober zal Ten Strijde! geopend worden door 4 dichters, leden van Aquaredt en het Platform Schrijvers P.S.
Van 3 oktober tot 31 oktober worden de banieren getoond in Parrotia te Roosendaal. Het publiek dat bij Parrotia komt kan een stem uitbrengen op de beste banier. De winnaars van deze publieksstemming zullen hun banieren in het voorjaar op fort de Roovere en fort Sabina zien wapperen.

Ter gelegenheid van Ten Strijde! zal een serie ansichtkaarten worden uitgebracht.



Kunstenaars maken moderne banieren
door Rinze Brandsma rinze.brandsma@bndestem.nl. vrijdag 03 oktober 2008

De hedendaagse vaandels zijn een maand lang te zien in Parrotia. ROOSENDAAL - CBK West-Brabant gaat Ten Strijde! Laat twintig banieren wapperen, om te beginnen in het cultuurhuis Parrotia aan de Markt in Roosendaal.

Een maand hangen de vaandels daar, en in die tijd mag het publiek uitmaken wat de beste banier is. Die uitverkoren moderne banieren van hedendaagse ridderorden zullen vervolgens heerszuchtig wapperen op de forten de Roovere en Sabina.

Vanmiddag wordt de door het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) West-Brabant georganiseerde tentoonstelling Ten Strijde! officieel geopend. Achttien kunstenaars uit Roosendaal, Bergen op Zoom en Breda kregen een blanco witkatoenen banier, een vlaggenstrook van 30x 1.80, om die te bewerken tot een hedendaags vaandel. Thema: 'Maak een familiewapen'.

De tentoonstelling, die bij Parrotia voor elke bezoeker te zien is aan de loopbrug in de centrale ruimte is een vervolg op de grote tentoonstelling Branding de Zuiderwaterlinie, die langs de West-Brabantse kunstcentra reisde, te zien was bij de NBKS in Breda en tot in september in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. De komende maand staat die expositie nog in Den Bosch.

Ze ging over de historische, waterige verdedigingslinie, een intrigerend Brabants erfgoed, die loopt van Hulst, via Bergen op Zoom en Tholen, langs Willemstad, Klundert, Geertruidenberg en Heusden verder de rivier af naar Grave. Ook vestingsteden als Bergen op Zoom en Breda horen erbij, met 65 zichtbare en inmiddels niet meer zichtbare forten en schansen, zoals De Waterschans, Pinssen, De Roovere en Sabina. Ageeth Boermans, directeur CBK West-Brabant, kwam met het idee van het banierenproject. Zelf doet ze ook mee, maar buiten mededinging.

"Het smalle formaat is lastig, maar dat was ook de bedoeling. Het is mijn opzet om zowel de professionele kunstenaars in ons deel van West-Brabant zichtbaar te maken als ons CBK. En nog eens de aandacht te vestigen op die bijzondere Zuiderwaterlinie. Ik heb er ook een paar Bredase kunstenaars bij gevraagd."

Het CBK moest uiteindelijk nog een selectie toepassen, want het aanbod aan banieren was groter 'dan de loopbrug aan kan'.

Zelf ook beeldend kunstenaar – op haar banier prijkt een soort stamboom met zijtak – vindt Boermans het boeiendst met wat voor ideeën de andere kunstenaars gekomen zijn. Juist omdat daar ook dichters en grafisch vormgevers bij waren, zijn de vaandels totaal verschillend. "Het CBK wil graag een kruisbestuiving van alle kunsten, zo veelzijdig mogelijk."

Er is er een die zijn banier deels verbrand heeft, met als leus 'Vurig trok de ridder ten strijde'. Bergenaar Frans Mink, dichter/schilder, drukte op zijn banier een strijlustig motto: 'Onder de wapenen – wie tegen de wereld vecht, vecht tegen zichzelf. Wie tegen zichzelf vecht, overwint de wereld'.

Ron Scherpenisse drukte een kassabon (van de C1000 in Bergen op Zoom) af. Met de opsomming van weekeindboodschappen als aardbeien, kuipje Bona, parkietvoer, maandverband en kroepoek is dat voor hem de verzinnebeelding van een modern familiewapen. Ageeth Boermans: "Familie en wapens, in samenhang en apart, dat moest er in zitten."

Er zijn prachtig geborduuurde bij, met wapens en soldaatjes. Er is een grote revolver met bloedspatten, een vlag met kruissteekjes en een met, letterlijk vertaald, familiewapens met zwaard, schild en helm. Een vaandel gaat schuil achter zwart rubber banden. Twan Bastiaansen uit Breda begroef zijn doek en liet het deels vergaan.

Ook een paar kunstenaars die bijdragen leverden aan de expositie Branding de Zuiderwaterlinie, zoals Roosendaalse Marijke Maas (zij maakte een banier met sprekende ogen), zijn nu van de partij.

De expositie werd mogelijk mede dankzij provinciale subsidie. Die is goed voor ansichtkaarten met afbeeldingen van de banieren en een gedicht, en voor de stemkaarten, die in de hal bij de banieren komen. Ten Strijde! is bovendien opgenomen in Schatten van Brabant, een cultureel programma rondom het Brabants Erfgoed. Op 30 oktober, bij de provinciale slotact van Schatten van Brabant, worden de West-Brabantse banieren tevens gepresenteerd.

Ageeth Boermans hoopt er op dat 'haar' banierententoonstelling na oktober ook in Breda te zien zal zijn, om het een échte West-Brabantse kruistocht van te maken. In KOP of Electron zouden de vaandels mooi tot hun recht komen, denkt ze. Die kruisbestuiving komt er volgend jaar bovendien in een grafiekmap van haar CBK-WB, waar ook Bredase kunstenaars in komen.

Ten Strijde! Vanaf vanmiddag t/m 31 oktober in Parrotia, Markt 54, Roosendaal. Maandag t/m donderdag en zaterdag 10.00 - 17.30 uur, vrijdag 10 - 21 uur.

2008 Krot en Co Stroombomen in het landschap,


2008 Krot en Co Stroombomen in het landschap,


2008 Krot en Co Stroombomen in het landschap,


2008 Krot en Co Stroombomen in het landschap

Krot & Co, Stroombomen in het landschap (Lekart Culemborg, september 2008)

Het kunstenaarscollectief Krot & Co heeft zich laten inspireren door het thema “Natuur & Cultuur” van de 10e kunstmanifestatie LekArt in Culemborg.

Voor LekArt creëerde Krot & Co onder meer een vier meter hoge ‘stroomboom’.

Krot & Co startte, vanuit het beeld dat alles te maken heeft met oerkrachten in een verstild landschap, het project ‘Stroombomen in het landschap’. Een vooruitblik naar een wereld waar de aarde op een natuurlijke manier haar energie prijsgeeft: op de dijk een volwassen stroomboom van vier meter hoogte die zich als een kabel uit de grond omhoog heeft gewerkt en ons van energie voorziet. In een zeecontainer een zicht op de kweekreactor van jonge aanplant van deze energie leverende bomen en in de ‘Acht Zaligheden’ een monumentaal prieeltje in het plantsoen bij het stadskantoor van Culemborg de fossiele stroomboomwortel opgegraven in de energiezuinige pionierswijk EVA-Lanxmeer eveneens in Culemborg.

Het kunstenaarscollectief Krot & Co bestaat uit: Noud Jehoel, Jan Nederveen, Aagje Pel, Peter Pel, Ron Scherpenisse en Irene Weug.

Kunstmanifestatie LekArt is te zien van vrijdag 26 t/m zondag 28 september 2008 in het centrum van Culemborg. Op de diverse LekArt locaties is een catalogus te koop met een volledig overzicht van de deelnemende kunstenaars en de diverse activiteiten.


Oerkracht, de energie van de aarde

In het polderlandschap bij Culemborg staat een volwassen stroomboom op een dijk. Stevig geworteld in de klei houdt de boom met zijn vier meter hoogte schijnbaar moeiteloos stand tegen weer en wind – de eeuwige tegenwind die heerst op dijken langs Nederlandse rivieren. De takken van zijn waaikruin tonen in alle bescheidenheid de oerkracht van dit verstilde landschap: bomen, wolken, water en weiland. Natuur en Cultuur lijken tegenpolen, maar hebben ook een complexe relatie. Natuur is alles wat reeds bestaat, cultuur is wat de mens ervan maakt. Tegelijkertijd is de mens ook een deel van de natuur en ligt het nou eenmaal in zijn ‘natuur’ om veranderingen aan te brengen in de wereld om hem heen. De vernietigende kracht van de natuur vormt soms een bedreiging voor de cultuur, maar veel vaker is het andersom en bedreigt menselijk ingrijpen de natuur. Deze ‘spanningsvolle relatie tussen cultuur en natuur’ vormde het thema van de tiende LekArt kunstmanifestatie in Culemborg.


Energiestromen
De natuur – al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars – in combinatie met moderne technologische ontwikkelingen zette kunstenaarscollectief Krot & Co uit Bergen op Zoom aan tot hun project ‘stroombomen in het landschap’. Omdat ook de leden van het collectief vinden dat kunst ergens over moet gaan, creëerden zij een volwassen stroomboom. Die werkt zich als een kabel uit de grond omhoog en biedt een andere kijk op de wereld. Peter Pel, lid van Krot & Co: "De stroomboom wortelt in de aarde, gaat zich boven de grond gedragen als een boom en vormt zo een natuurlijke geleider voor aardenergie. Via de takken die uitwaaieren in koperen stroomdraadjes geeft de boom de energie van de aarde onbaatzuchtig prijs aan de mensenwereld. Je hoeft de boom alleen maar op een natuurlijke manier tot bloei te laten komen, zoals met bloemen en planten." Een vooruitblik op een mooie toekomstige wereld? Kijkend naar de boom – die het uiterlijk heeft van een nog te knotten wilg, maar met zijn uitlopers zijn geheim prijsgeeft – maakt de mens als vanzelf pas op de plaats en keert terug naar de bron. "Het kunstwerk moet de kijker raken." Vlakbij de eenzame stroomboom plaatste het collectief een zeecontainer die zicht biedt op de oorspong en de mogelijkheden van de stroomboom. In deze kweekreactor maakt jonge aanplant zich klaar om in korte tijd een nieuwe generatie stroombomen te vormen. Een ander onderdeel van het project is een fossiele stroomboomwortel, opgegraven in de energiezuinige pionierswijk EVA-Lanxmeer. "Daarmee benadrukken we dat energie altijd al in de grond aanwezig is geweest."


Doorwrocht kunstwerk
"Het gaat niet om de kunst", vertelt Peter, "het gaat om menselijke emotie." Iets waar ook Krot & Co als collectief intern mee te maken heeft. Om samen kunst te maken moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. "Geen gemakkelijke opgave: kunstenaars zijn eigenzinnige mensen met een persoonlijke stijl. Er gaat dus bij elk creatieproces veel tijd zitten in onderlinge discussies. Steeds opnieuw moeten we elkaars emoties doorvoelen. En het eens zien te worden met elkaar." Gaandeweg het proces vervagen de grenzen en weet niemand meer precies wie nu met welke inbreng kwam. Deelname is niet vrijblijvend: iedereen doet mee en met hard werken en doorgaan bereikt Krot & Co een uniek resultaat. "Na ‘denken’ volgt bij ons altijd ook ‘doen’. Het resultaat is een doorwrocht kunstwerk van de groep, dat onze zes persoonlijke stempels draagt." Door de combinatie van verschillende persoonlijkheden, ideeën en specialisaties ontstaat er iets wat groter en breder is dan de leden ooit los van elkaar hadden kunnen maken. Peter knikt. "Binnen ons collectief hebben we ervaren dat het geheel inderdaad meer is dan de som der delen."


Krot & Co
Dit kunstenaarscollectief, ooit opgericht door Conny Lambrechts, bestaat op dit moment uit Noud Jehoel, Jan Nederveen, Aagje Pel, Peter Pel, Ron Scherpenisse en Irene Weug. Het collectief werkt al bijna tien jaar in wisselende samenstelling vol passie en met humor aan diverse projecten waarvoor enig lef nodig is. Meerdere kunstwerken hebben reeds blijvende waardering gekregen met een definitieve plaats in stad of streek. In 2003 kreeg Krot & Co de Sakko Cultuurprijs voor haar bijdrage aan de kunsten in West Brabant. In 2006 werd het ontwerp voor de nieuwe Bospoort een van de winnaars van het project "O" Attachments van het CBK West Brabant. In 2008 won Krot & Co een Vakjury LekArt prijs met het project Stroombomen in het landschap. Het nieuwste project is de Bospoort: een nieuwe kunstzinnige stadspoort voor Bergen op Zoom, te realiseren in 2009. Het gouden bladerdak van vier levensgrote stalen bomen overkoepelt de entree van de Bosstraat en vormt een natuurlijke poort naar de binnenstad.

Projecten Krot & Co
2000 Beeldententoonstelling ‘Doodgewoon’
2001 Project ‘Kunst in de Keet’
2002 Beeldententoonstelling ‘De Hof van Heden’
2003 Project ‘Signalen in het landschap’
2003 Herdenkingsmonument voor de 100e geboortedag van Anton van Duinkerken
2006 Ontwerp Bospoort voor "O" Attachments (CBK West Brabant)
2007 ‘Beelden in de herfst’ Kunstmanifestatie in Delfgauw
2008 ‘Stroombomen in het landschap’, LekArt Culemborg
2008 ‘Ten Strijde’, banierproject CBK West Brabant

tekst door Milja Booy Liewers


Kunstenaarscollectief Krot & Co, ook actief tijdens LekArt 2008 in Culemborg.

Het kunstenaarscollectief Krot & Co heeft zich laten inspireren door het thema “Natuur & Cultuur” van de 10e kunstmanifestatie LekArt in Culemborg.
Voor LekArt creëerde Krot & Co onder meer een vier meter hoge ‘stroomboom’.

Krot & Co startte, vanuit het beeld dat alles te maken heeft met oerkrachten in een verstild landschap, het project ‘Stroombomen in het landschap’. Een vooruitblik naar een wereld waar de aarde op een natuurlijke manier haar energie prijsgeeft: op de dijk een volwassen stroomboom van vier meter hoogte die zich als een kabel uit de grond omhoog heeft gewerkt en ons van energie voorziet. In een zeecontainer een zicht op de kweekreactor van jonge aanplant van deze energie leverende bomen en in de ‘Acht Zaligheden’ een monumentaal prieeltje in het plantsoen bij het stadskantoor van Culemborg de fossiele stroomboomwortel opgegraven in de energiezuinige pionierswijk EVA-Lanxmeer eveneens in Culemborg.

Het kunstenaarscollectief Krot & Co bestaat uit: Noud Jehoel, Jan Nederveen, Aagje Pel, Peter Pel, Ron Scherpenisse en Irene Weug.

Kunstmanifestatie LekArt is te zien van vrijdag 26 t/m zondag 28 september 2008 in het centrum van Culemborg. Op de diverse LekArt locaties is een catalogus te koop met een volledig overzicht van de deelnemende kunstenaars en de diverse activiteiten. Voor meer informatie: http://www.lekart.nl/ en http://www.krotco.blogspot.com/

Collectief Krot & Co valt in de prijzen.

Kunstenaarscollectief Krot & Co (Noud Jehoel, Jan Nederveen, Peter Pel, Irene Weug, Aagje Pel en Ron Scherpenisse) heeft op de kunstmanifestatie ‘Lek Art’ in Culemborg van de vakjury een prijs gekregen voor haar bijdrage. In het kader van het thema ‘De spanningsvolle relatie tussen natuur en cultuur’ deed Krot & Co mee met het kunstproject ‘Stroombomen in het landschap’. Zij plaatste op een dijk bij de stad een ca 4 meter hoge ‘stroomboom’ die de energie uit de aarde op een natuurlijke wijze aan ons levert. Daarnaast plaatste het collectief in een zeecontainer een ‘snelle kweekreactor van jonge stroombomen’ en werd elders in de stad een opgegraven stroomboomwortel op kunstzinnige wijze getoond. Aan de jaarlijkse kunstmanifestatie deden 50 geselecteerde kunstenaars mee. De jury vond dat het kunstwerk een sterk op de toekomst gerichte boodschap met gevoel voor humor overbracht. Voor meer informatie: http://www.krotco.blogspot.com/

2008 Krot en Co Stroombomen in het landschap,


2008 Krot en Co Bospoort,


2008 Krot en Co Bospoort,

2008 Krot en Co Bospoort

Krot & Co, Bospoort model (september 2008)

Tijdens het Cultuurfestival van de gemeente Bergen op Zoom in september 2008 heeft kunstenaarscollectief Krot & Co een model gepresenteerd van de stadspoort die zij hebben ontworpen en die mogelijk tijdens de Krabbenfoor in de Bosstraat zal worden geplaatst. De maquette is enkele weken te zien in Bosstraat 22. Het stalen model geeft een goede indruk van het ontwerp dat in samenwerking met machinefabriek Heynen en Technische Groothandel Beuken, beiden uit Bergen op Zoom, is ontwikkeld.

Het kunstenaarscollectief Krot & Co bestaat uit: Noud Jehoel, Jan Nederveen, Aagje Pel, Peter Pel, Ron Scherpenisse en Irene Weug.

Voor meer informatie zie de website van Krot & Co.

www.krotco.blogspot.com

Krot & Co bouwt nieuwe Bospoort

BERGEN OP ZOOM - Alleen het bladerdak telt al 75 vierkante meter.Het wordt gedragen door vier boomstammen, gemaakt van een metaalsoort die wel roest (nodig voor de bruine kleur van de stammen) maar toch stevig blijft.Dit bos, gemaakt door het kunstenaarscollectief Krot & Co, staat volgende zomer bij de entree van de Bosstraat, op de kruising van de Antwerpsestraat, Kloosterstraat, Koepelstraat en Korte Bosstraat.Afgelopen weekeinde presenteerde het kunstenaarscollectief het ontwerp in mini-formaat tijdens een expositie in de Bosstraat. Het ontwerp is daar nog steeds in de etalage te bekijken.Het werk symboliseert een bos, maar legt, volgens kunstenaar Peter Pel van Krot & Co, ook een link naar de multiculturele samenleving in Bergen op Zoom. "Het kunstwerk heeft een oosterse uitstraling, dat vooral komt door de gouden kleur van het bladerdak." Met het kunstwerk keert de Bospoort weer terug in het Bergse straatbeeld, weliswaar niet op de plek waar de middeleeuwse poort ooit heeft gestaan. De nieuwe poort vervangt eigenlijk de neppoort die tijdens de Krabbenfoor altijd bij de entree van de Korte Bosstraat staat. Die neppoorten waren de kunstenaars al langer een doorn in het oog. Dat was voor het collectief reden iets nieuws te ontwerpen. Het kunstwerk staat in ieder geval de maanden juli en augustus bij de entree van de Korte Bosstraat. "We hopen dat het daarna bijvoorbeeld een plek krijgt op een rotonde. Het is zonde het kunstwerk maar twee maanden per jaar te gebruiken", zegt Pel. "Het is makkelijk te verplaatsen; daar is het op ontworpen." In de boomstammen komen bankjes voor bijvoorbeeld het publiek dat komt luisteren naar een koor dat optreedt onder het kunstwerk. "Voorstellingen en optredens. Dat moet straks allemaal kunnen. Er komt bekabeling in de stammen voor geluid en dergelijke."Het Centrum voor Beelden Kunst West-Brabant en de gemeente Bergen op Zoom dragen bij in de kosten voor het kunstwerk.

BN/De Stem 17.09.2008


”MODERNE EN TIJDELIJKE VERSIE VAN DE BERGSE BOSPOORT KEERT TERUG"

BERGEN OP ZOOM - De Bospoort keert terug naar de binnenstad. Weliswaar niet de stenen en permanente versie, want het gaat om een tijdelijke poort die tijdens de zomermaanden op het kruispunt Antwerpsestraat, Kloosterstraat, Korte Bosstraat en Koepelstraat komt te staan. Het is bovendien niet ondenkbaar dat er de komende jaren meerdere van dit soort tijdelijke stadpoorten ontworpen worden. De gemeente Bergen op Zoom wil deze toevoegen aan de bestaande stadsmonumenten en daarmee voor meer cultuur in de stad zorgen. Coördinator Monumenten Tom van Eekelen verwacht dat met name de Bospoort een toeristische trekpleister gaat worden: “Het wordt waarschijnlijk een attractie waar men van heinde en verre voor naar Bergen op Zoom komt.”

Door Vera de Geus

Al veertien jaar lang staan er bij de Bosstraat, Steenbergsestraat en Stationsstraat iedere zomer getimmerde stadspoorten. Daarmee wil de gemeente de stad haar authentieke uitstraling tijdelijk teruggeven. Er is gekozen voor de maanden juli en augustus, omdat er dan enorm veel toeristen in de stad te vinden zijn. De gemeente is nog steeds tevreden over het effect van de tijdelijke stadspoorten. Toch is het in haar ogen hoog tijd voor verandering. “De getimmerde stadspoorten zijn hoognodig aan vervanging toe. Eentje kan niet meer geplaatst worden en de andere twee vallen ook al bijna uit elkaar. Daarom zijn we op zoek gegaan naar vervanging”, zegt Van Eekelen.

Ballonnen
De gemeente heeft in samenwerking met het CBK West Brabant en de provincie een wedstrijd voor kunstenaar uitgeschreven. Zij mochten zogenaamde attachments (bijlagen) toevoegen aan de huidige monumenten. Twee ervan zouden in Bergen op Zoom uitgevoerd worden. Het eerste project is inmiddels al afgerond. Van Eekelen vertelt: “Een van de winnende ideeën had betrekking op de schoorsteen van Nedalco die toch een belangrijk onderdeel is van de Bergse horizon. Daar zijn duizenden gekleurde ballonnen uit opgelaten. Vervolgens is daar een schitterende fotoreportage van gemaakt die door het hele land te zien is geweest. Bovendien is één van de foto’s uitvergroot en prijkt nog steeds bij het pand, waardoor de toevoeging blijvend is geweest.”

Toeristische trekpleister
De tweede winnaar had zoals gezegd betrekking op de Bospoort. Kunstenaarscollectief Krot & Co ontwierp een eigentijdse versie van de Bospoort. “Het ontwerp heeft gewonnen, omdat het gaat om veelal Bergse kunstenaars die de combinatie tussen de stadspoort en de Bosstraat tot leven wisten te brengen. De artist impression van de poort wordt pas 13 september openbaar gemaakt, maar ik kan alvast zeggen dat je aan een bos moet denken waar je ook nog eens doorheen kunt lopen. Het is enorm bijzonder en zal een schitterend detail van Bergen op Zoom zijn. In de zomer van 2009 hopen we de Bospoort voor twee maanden te kunnen plaatsen en ik verwacht dat het een behoorlijke toeristische trekpleister gaat worden.”

Financieren
De coördinator is blij dat de Bospoort gerealiseerd gaat worden, maar bovenal hoopt hij dat er op termijn ook een dergelijke stadspoort voor de Steenbergsestraat en Stationsstraat ontwikkeld gaat worden. “Het mooiste zou natuurlijk zijn als ze alle drie vernieuwd worden. We zijn nog aan het kijken of dat financieel haalbaar is, want een stadspoort kost qua ontwerp, materiaal en tijd toch gauw veertigduizend euro. De Bospoort wordt overigens gefinancierd door de gemeente, CBK West-Brabant en de provincie. Of dat ook het geval zal zijn voor eventuele andere stadspoorten, onderzoeken we nog.”


BERGEN OP ZOOM - De Bospoort keert terug in het stadsbeeld.Althans, een moderne versie ervan. Kunstenaarscollectief Krot & Co is momenteel bezig het eigentijdse model technisch uit te werken. Het gaat om een stalen brug, met een hoogte van 7,5 meter. De poort komt vanaf juli volgend jaar op de kruising van de Antwerpsestraat, Kloosterstraat, Korte Bosstraat en de Koepelstraat te staan. Dat is niet de oorspronkelijke locatie van de Middeleeuwse versie. "De plek waar de oude Bospoort stond, is qua bebouwing te lastig om er een nieuwe variant neer te zetten", vertelt Tom van Eekelen namens de gemeente. Twee jaar geleden diende Krot & Co al het ontwerp voor de eigentijdse Bospoort in. "Aanleiding was de peptalk die wethouder Linssen hield tijdens de opening van de Krabbenfoor. Hij riep dat Bergen op Zoom met zijn monumenten de neus ophaalt voor die nepgeveltjes van Rosada. Terwijl de binnenstad tijdens de Krabbenfoor wel volstaat met neppoorten. Dat vonden wij niet kloppen. Vandaar dat we zijn begonnen met het ontwerpen van een poort die meer allure heeft", aldus Peter Pel namens het kunstenaarscollectief. In samenwerking met de gemeente is er een definitief ontwerp gemaakt. Het is de bedoeling dat de poort in juli en augustus bij de entree van de Bossstraat komt te staan. "Het wordt een demontabel systeem. We zijn nog in overleg of we de poort ook in de winter een plek in de stad kunnen geven, want het is eigenlijk zonde dat het kunstwerk maar twee maanden per jaar is te zien." Thema van de poort is 'bos'. Meer wordt nog niet bekendgemaakt. Tijdens het cultuurfestival (11 tot en met 14 september) zal Krot & Co een artist impression van de stalen poort laten zien tijdens een speciale expositie in de Bosstraat. Bergen op Zoom telde vroeger zeven stadspoorten. Als het aan Van Eekelen ligt, worden de overige zes poorten ook op een eigentijdse manier vormgegeven door Krot &Co. "Daarmee zet je Bergen op Zoom pas echt goed op de kaart. Het zou een grote, toeristische attractie zijn. Maar goed, daar hangt ook een prijskaartje aan", aldus Van Eekelen.

BN/De Stem

2008 Krot en Co Bospoort,

2007 3D Huisje,

2007 3D Huisje

3D huisje, eindejaarsgeschenk Bob Bakker makelaardij (december 2007)

Het ontstaan van de huisjes

Het ontwerp dat ik maakte voor het eindejaarsgeschenk van Bob Bakker makelaardij begon dit jaar met een tekening van een 3D huisje, een eerste schets van een huisje in een universele vorm.

Al snel bedacht ik dat het leuk zou zijn dit huisje uit te voeren in aardewerk of porselein. Leuk zo’n idee, maar het was voor mij helemaal nieuw om met dit materiaal te werken. Om dit te kunnen realiseren benaderde ik Sonja Peersman uit Bergen op Zoom, iemand die beschikt over de kennis en mogelijkheden om het 3D huisje in een oplage te kunnen maken. Zij was bereid om samen met mij de huisjes te gaan realiseren.

De voorbereiding

Na wat overleg en onderzoek ben ik een schaalmodel gaan maken van schuim. Klei krimpt behoorlijk tijdens het bakken en het schaalmodel moest dus groter zijn dan het uiteindelijke huisje. We hebben een eerste mal gemaakt en het huisje gegoten. Het was echter onmogelijk om het uiteindelijk zo uit te gaan voeren. Ik wilde een smalle uitsparing in het dakje hebben zodat het huisje ook een gebruikswaarde zou krijgen; het is eventueel te gebruiken als kaart- of foto houder.

Ik kon het huisje dus niet gaan gieten en moest een nieuw schaalmodel maken om een mal uit twee delen te kunnen maken. We zouden het huisje dan van klei maken en de mal gebruiken om een ruwe basisvorm te kunnen produceren. We hebben een testhuisje gemaakt, met succes. Het eerste resultaat en het “type huis” waren naar mijn zin. De basis voor de eerste huisjes kon worden gelegd.

Fase 1

Doordat het eerste van klei gemaakte object nu heel grof van vorm was, moest er nog veel aan geschuurd en geschaafd worden. Tussen het moment dat de basisvorm uit de mal kwam en geschuurd kon worden, moesten de huisjes 5 dagen drogen. Daarna kon de eerste lichting geschuurde huisjes voor de eerste keer de oven in. De huisjes worden de eerste keer 24 uur lang gebakken op een temperatuur boven de duizend graden. Tussen iedere nieuwe laag huisjes zit een dikke stenen afdekplaat om de temperatuur goed te verdelen en de oven efficiënt in te richten. De volgende dag waren de eerste goed gebakken huisjes een feit. Ze waren, op een paar gebarsten of uit elkaar geklapte huisjes na, goed gelukt.

Fase 2

Doordat de huisjes van aardewerk gemaakt zijn voelden ze behoorlijk ruw aan. Ook waren ze in deze fase nog niet mooi wit. Om ze een mooiere uitstraling te geven zijn de huisjes één voor één bespoten met een soort vloeibaar porselein. Dit maakt de huisjes mooi wit en klaar om door mij met de hand in “Delfts blauw” beschilderd te worden. Het schilderen is gebeurd met een lichtgrijs poeder. Voordat de huisjes voor de tweede keer in de oven gingen werden ze met glazuur bespoten, een matte, geheel dekkende vloeistof, waardoor er tijdelijk niets meer van de schildering te zien is.

Het eindresultaat

Na opnieuw 24 uur lang bakken op een temperatuur boven de duizend graden mochten de huisjes weer uit de oven. De goede exemplaren konden worden gesigneerd en verpakt.

Het is fijn om de huisjes nu te zien. Ik wil Sonja Peersman bedanken voor haar expertise, inzet en doorzettingsvermogen. Ik heb het samenwerken als zeer prettig ervaren.

Ook bedank ik Bob Bakker die mijn ontwerp ondersteunde, mij deze uitdagende opdracht verstrekte en het project mogelijk heeft gemaakt.

Ron Scherpenisse, Bergen op Zoom december 2007

2007 Buitengaats,


2007 Buitengaats,


2007 Buitengaats

Buitengaats (november 2007)

Buitengaats. Dat is de titel van het jongste samenwerkingsproject van Bert Bevers en Ron Scherpenisse. Het gaat om drie gedichten (Buitengaats, Over het water en In het hoekje naast de dingen) van Bert Bevers, die werden geïllustreerd door Ron Scherpenisse. Die laatste tekende eveneens voor de vormgeving van het ‘boekje’. Dat kun je niet doorbladeren, maar dat moet je openvouwen. Het blad met poëzie en tekeningen is ingelijmd, hetgeen ook geldt voor het handgemaakte label waarop de titel prijkt. Van Buitengaats bestaan honderd door de auteurs gesigneerde exemplaren. Bert Bevers is dichter en beeldend kunstenaar. Zijn meest recente bundels zijn Uit de herinneringen van een souffleur en Lambertus van Sint-Omaars beschrijft de wereld. Ron Scherpenisse is beeldend kunstenaar en vormgever. Het boekje Een Verhaal maakte hij in een fantasietaal. Onlangs deed hij de vormgeving voor het Arsis-project Zichtlijnen. Het is niet de eerste keer dat Bert Bevers en Ron Scherpenisse samenwerken. Twee jaar geleden vervaardigden ze samen al het boekje Sleutelbegrip (2005),
en vorig jaar verscheen Bevers’ dichtbundel Onaangepaste tijden waarvoor Ron Scherpenisse de tekeningen maakte.

Van Buitengaats zijn naast de 100 gesigneerde exemplaren, ook zes exemplaren uitgegeven in een persoonlijke bibliofiele uitvoering, deze zijn genummerd van 1 t/m 6.

Buitengaats nummer 1 en nummer 3 zitten verpakt in een gesloten en niet te openen kist met handgreep.

Op het etiket staat een technische omschrijving van de inhoud.

Deze twee uitvoeringen zijn op 15 december 2007 door Bert Bevers en Ron Scherpenisse gesigneerd te Antwerpen.

2007 Cumenu

Cumenu project kunstenaar in de klas (oktober/november 2007)

In deze maanden komen de kunstenaars Yvette Bakker, Anouk Goosen, Ron Scherpenisse en Mark van der Weijden in de groepen 4 van het basisonderwijs in de gemeente Bergen op Zoom als "Kunstenaar in de klas", een Arsis-activiteit in het kader van Cumenu. Dit jaar is het thema "Het potlood kan alles".

Cumenu is een cultuurprogramma voor alle leerlingen van de basisscholen in de gemeente Bergen op Zoom. Een 'menu' met voor elk wat wils. Gedurende de jaren die een leerling op de basisschool vertoeft wordt kennis gemaakt met een diversiteit aan kunst- en cultuurdisciplines.

2007 Tentoonstelling Stadskantoor Roosendaal


2007 Tentoonstelling Stadskantoor Roosendaal

Expositie Ron Scherpenisse en Marie Meeuwissen in Stadskantoor Roosendaal

Op donderdagavond 15 maart 2007 ging om 18.30 uur een nieuwe tentoonstelling van start in het Stadskantoor te Roosendaal.

Tijdens deze tentoonstelling waren schilderijen te zien van Ron Scherpenisse en keramiek van Marie Meeuwissen.

Het harpensemble van het Kunstencentrum verzorgde tijdens de opening de muzikale omlijsting.

De organisatie van deze expositie was in handen van Stichting Cumawo.

De expositie was van 15 maart tot en met 1 juni 2007 te bezichtigen in het Stadskantoor, Stadserf 1 te Roosendaal.

2007 Krot en Co Beelden in de herfst,


2007 Krot en Co Beelden in de herfst,

2007 Krot en Co Beelden in de herfst,


2007 Krot en Co Beelden in de herfst,


2007 Krot en Co Beelden in de herfst,


2007 Krot en Co Beelden in de herfst



Krot & Co, Beelden in de herfst (27 september / 7 oktober 2007)

Op boerderij ‘Onder de zeven Linden’ in Delfgauw vindt een unieke kunstexpositie plaats. In en rond de monumentale boerderij treffen in 2007 voor de 12e maal een 20-tal toonaangevende internationale kunstenaars elkaar. Iedere twee jaar exposeren er andere kunstenaars. Bijzonder is de diversiteit van de tentoongestelde werken door de vele mogelijkheden die het terrein biedt. De tuinen, het weiland, het water en de boomgaard nodigen uit tot een wandeling langs de kunstwerken in een herfstachtige omgeving.

Tijdens deze expositie is er ook een installatie te zien van Kunstenaarscollectief Krot & Co uit Bergen op Zoom.

Over de installatie van Krot & Co:

Hoewel het universele symbool dat Krot & Co als uitgangspunt heeft genomen ogenschijnlijk verwijst naar een universele betekenis, blijkt juist bij deze installatie dat iedere toeschouwer zijn eigen persoonlijke emotie geeft aan wat hij ziet of hoort.
Deze emotie is uniek.

Het onleesbaar schrift waarin de begeleidende tekst is geschreven biedt de meest duidelijke verklaring. Daarin staat wat ieder persoonlijk ervaart. Door niet onze gedachten op te dringen hopen we dat iedere toeschouwer zijn eigen betekenis kan toekennen aan hetgeen hij waarneemt en ervaart.

Kunstenaarscollectief Krot & Co

Jan Nederveen, Aagje Pel, Peter Pel, Ron Scherpenisse, Irene Weug

Bergen op Zoom september 2007

De expositie is van vrijdag 28 september tot en met zondag 7 oktober 2007 dagelijks geopend van 12.00 tot 18.00 uur.

Bezoekadres expositie Beelden in de herfst:

Onder de zeven Linden
Delftsestraatweg 280
2645 AE Delfgauw




2007 Zichtlijnen,


Zichtlijn 1, een multimedia installatie van Noud Jehoel, Jan Nederveen, Ron Scherpenisse, Désiré Suijkerbuijk en Christine Veraart

was te zien tot eind oktober 2007 in Stadsschouwburg De Maagd Bergen op Zoom