zondag 24 juni 2012

soms wel soms niet

In juni 2012 is het boekwerkje soms wel soms niet uitgegeven in een beperkte bibliofiele oplage van 25 exemplaren. Soms wel soms niet telt 20 pagina's, formaat 14 x 19,3 cm en is cahier gebonden.  

soms wel soms niet

Ron Scherpenisse is schilder en monumentaal kunstenaar (hij had meerdere solotentoonstellingen maar is ook lid van het ensemble Krot & Co, dat recentelijk nog installaties bouwde in Lisse en Lonneker). Eerst en vooral echter heeft hij een voorliefde voor papier. In de loop der jaren maakte hij beeldschone boekjes en kaarten in kleine oplagen als Handgemaakt papier en Hoe het weldra kan geschieden. Voorts bewerkte hij oude foto’s met de tekenstift voor de serie Zum König kronen en legde hij een enorme verzameling zwart-witte blokjes aan. Heel erg mooi was Een verhaal, een liefdevol vervaardigd boekje met daarin een zelfbedachte en vormgegeven taal. Dat verscheen voor het eerst in 2001, beleefde een tweede druk in 2006 en kent nu een nieuw leven in monumentale vorm vermits Een verhaal in steen werd uitgekapt door de beeldhouwer Gerard Fransen.
En dan is er nu opnieuw een wonderfraaie bibliofiele uitgave: soms wel soms niet. Twintig bladzijden die alleen maar de tekst soms wel soms niet bevatten, maar daar wel vol mee staan. In eerste instantie dacht ik dat hij deze editie volledig geanonimiseerd had, maar neen: na enig zoekwerk valt op dat op bladzijde 19 soms wel soms niet één keer door de naam van de maker is vervangen. Er prijkt zelfs een handtekening op. soms wel soms niet (het midden houdend tussen conceptuele kunst en visuele poëzie) is een innemende verrijking van Scherpenisses oeuvre.

Bert Bevers in Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie juni 2012