donderdag 22 juli 2010

2010 Krot en Co Bospoort

Bospoort Bergen op Zoom
(project kunstenaarscollectief Krot & Co)

In 2006 schreef het Centrum voor de Beeldende Kunst & Vormgeving West-Brabant (CBK WB) een wedstrijd uit onder de naam ’O’ Attachments. Kunstenaars werden uitgenodigd om toevoegingen te ontwerpen bij bestaande locaties, zodat op die manier cultureel erfgoed en hedendaagse kunst met elkaar verbonden zouden worden.

Het kunstenaarscollectief Krot & Co kwam als één van de winnaars uit de bus. Krot & Co had het plan opgevat om in Bergen op Zoom een van de voormalige stadspoorten, de Bospoort, te laten herrijzen in de vorm van een hedendaags kunstwerk. Op initiatief van de gemeente Bergen op Zoom is er vervolgens een start gemaakt om tot uitvoering van dit project te komen.

Het imposante kunstwerk van kunstenaarscollectief Krot & Co is bedoeld om een van de oude stadspoorten te vervangen die al jarenlang ter gelegenheid van de Krabbenfoor de historische toegangen tot de stad hebben gemarkeerd. Om die reden is de stadspoort verplaatsbaar en kan daardoor ook op andere locaties getoond worden.

Na een lang traject van voorbereidingen is in nauwe samenwerking met machinefabriek Heijnen, de firma Beuken en van Overveld Coating met de steun van Schatten van Brabant de nieuwe poort gebouwd. Nu is het zover en kan de nieuwe Bospoort officieel worden getoond en overgedragen aan de gemeente. Het eindresultaat is een uniek en imposant kunstwerk; het resultaat van samenwerking tussen kunstenaars en industrieën in en om Bergen op Zoom.

Woensdagmiddag 21 juli zou deze poort in het centrum van Bergen op Zoom (de Korte Bosstraat) in een gezamenlijk feestje met de gemeente en de omringende ondernemers feestelijk onthuld worden. Omdat één aangrenzende ondernemer onlangs een rechtszaak tegen de gemeente had aangespannen en de rechter deze week op basis van procedurele argumenten de plaatsing heeft opgeschort kan die geplande onthulling voorlopig helaas niet door gaan.

In plaats daarvan hebben het CBK West-Brabant en kunstenaarscollectief Krot & Co een feestelijke overdracht van het kunstwerk aan de gemeente Bergen op Zoom georganiseerd op een andere locatie.

De feiten
• De stadspoort heeft een oppervlakte van 3 x 6 meter en een hoogte van 7,5 meter.
• Hij wordt gevormd door 4 stammen van CorTen staal, 4. meter hoog, 450 kg per stuk.
• Het dak wordt gevormd door een gouden bladerdak gemaakt uit ca. 100 m2 aluminium. Het bladerdak weegt ca. 1200 kg.
• Het geheel is opgebouwd uit 101 afzonderlijke elementen.
• De verankering in de grond is ca. 2,50 m diep.

Woensdag 21 juli was de officiële overdracht aan de gemeente Bergen op Zoom.

Locatie Konijnenburgweg 85 te Bergen op Zoom, op het terrein van het facilitair bedrijf waar de poort tijdelijk staat opgesteld.
Meer informatie over de Bospoort: www.bospoort.blogspot.com