maandag 16 mei 2011

Het Centraal


officiële opening Het Centraal

Wethouder Linssen van de gemeente Bergen op Zoom opende op 15 mei 2011 het kunstenaarsplein aan de St. Antoniusstraat in Bergen op Zoom. Er was een open dag zodat bezoekers kennis konden maken met de kunstenaars en hun ateliers.

Bovendien kon men St. Antoniusstraat 7 bezoeken. In dit pand zijn sinds kort kunstenaarscollectief Krot & Co, Stichting Kunst in de Openbare Ruimte [KidOR), comité Stenen Strofen en de Beeldenwacht gevestigd.

In het hart van Bergen op Zoom ligt, achter een poort aan de St. Antoniusstraat, een historisch pleintje dat sinds kort een epicentrum is van kunstenaars en verwante organisaties. Hier ontstond een uniek initiatief. Het is de bezegeling van een jaren geleden in gang gezette samenwerking.

Op het plein achter de groene poort zit al sinds lange tijd de lijstenmakerij van de Gebroeders Dijkshoorn. In de voormalige loodsen daarachter zijn voortaan de ateliers te vinden van Peter en Aagje Pel en Peter Franssen.

In het gebouw aan de straatzijde op nr. 7 huist kunstenaarscollectief Krot & Co, samen met Stichting Kunst in de Openbare Ruimte [KidOR), comité Stenen Strofen en de Beeldenwacht. Deze laatste organisatie bewaakt en inspecteert in opdracht van de gemeente alle kunstwerken in de openbare ruimte van Bergen op Zoom. In dezelfde straat hebben Galerie 13, Mart Franken en Puck Meijer eveneens een eigen onderkomen. Zo ontstond een klein kunstenaarsbuurtje. Het brengt hen letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar.

De wijze waarop die nauwere samenwerking vorm heeft gekregen is een opwaardering voor de straat. Met name Krot & Co investeerde veel tijd in het opknappen van het naast de poort gelegen pand. Eigenaar Frans Leenaars zag hoe fraai het werd en deed een behoorlijke bijdrage door het dak te laten vernieuwen. Het resultaat mag er zijn en biedt een perfecte werk-, vergader- en ontmoetingsruimte. Ook anderen die bijdragen aan de kunstzinnige en artistieke kwaliteit van leven in deze gemeente maken wel eens gebruik van de faciliteiten die hier geboden worden.
BERGEN OP ZOOM - In het hart van de binnenstad, ligt achter een groene poort in de Sint Antoniusstraat, een historisch pleintje dat sinds kort het epicentrum is van kunstenaars en verwante organisaties.
In het pand op nummer 7 is sinds kort kunstenaarscollectief Krot en Co, Stichting Kunst in de Openbare Ruimte (KidOR), Comité Stenen Strofen en de Beeldenwacht gevestigd.

Gisteren opende wethouder Ton Linssen het plein en het pand officieel. Ook de naam van het pand werd onthuld. Het kreeg de naam 'Het Centraal 2011'. Dat alles gebeurde tijdens een open dag. Linssen sprak van een plein vol plannen, ideeën en kunst, dat een impuls geeft aan de aantrekkelijkheid van Bergen op Zoom. Hij noemde het een verrijking . Linssen: "Dit is een prachtig initiatief dat tot stand kon komen doordat professionele kunstenaars en kunstorganisaties de handen in een sloegen." Op het pleintje achter de groene poort zit sinds 2004 lijstenmakerij Dijkshoorn. In de loodsen daarachter zijn nu de ateliers te vinden van Peter en Aagje Pel en van Peter Franssen. In Galerie 13 dat ernaast ligt hebben de kunstenaars Mart Franken en Puck Meijer al enige tijd een eigen onderkomen. Kunstenaar Peter Pel, sprak van een resultaat van een gezamenlijke inspanning.

"Het begon toen Peter Franssen, Aagje en ik op zoek waren naar een vaste atelierruimte. Tegelijkertijd was Krot en Co op zoek naar een ruimte voor haar projecten en wilde KidOr een plek voor haar vergaderingen en documentatiecentrum. In de loop van dit jaar is Comité Stenen Strofen aangeschoven bij KidOR."

( Bron: BN / De Stem 16 mei 2011)