dinsdag 18 september 2012

De Rode Draad 2012


 
 
 
 
 
 
 
Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie

Hout, aluminium, plexiglas, verf, behang, foto’s en speldjes. Daarmee vervaardigde kunstenaar Ron Scherpenisse zijn Thorbeckestraat, Oudenbosch. Die maakt onderdeel uit van de tentoonstelling De Rode Draad – 18 kunstenaars onderzoeken West-Brabantse grond in het Museum Tongerlohuys in Roosendaal.

Scherpenisse liet zich inspireren door het huis waarin zijn moeder opgroeide, aan de Thorbeckestraat 43 in Oudenbosch. Zijn familie, de verhalen die daarin werden en worden verteld, het huis, de omgeving ervan en de huidige bewoonster (die er reeds 40 jaar gelukkig is) brachten hem tot een prikkelende installatie die liefdevol eer betoont aan een periode dat er nog geen televisie was maar wel al een aparte doucheruimte en een gasgestookte kachel in de woonkamer. De geschiedenis van een deel van de familie Kanters (zoals de meisjesnaam van Rons moeder luidt), maar bij uitbreiding ook de geschiedenis van iedereen: wie heeft er geen albums in huis vol zwart-wit foto’s uit ‘een andere tijd’? Ik heb Thorbeckestraat, Oudenbosch (waarbij Scherpenisse tevens een folder met tekst en uitleg levert) met graagte bestudeerd.
 
De Rode Draad kwam er op initiatief van het Centrum voor Beeldende Kunsten (CBK) West-Brabant en Museum Tongerlohuys, die 18 kunstenaars uitnodigden een stukje West-Brabant te onderzoeken, en hun bevindingen naar beeld te vertalen. Natuurlijk leverde dat een expositie op van wisselende kwaliteit (dat kan bijna niet anders met 18 deelnemers), maar er valt genoeg interessants te zien. De moeite van het vermelden waard vind ik Vuile schatten van Gert Jan van den Beemd (een installatie gemaakt met allerhande op straat gevonden voorwerpen), het bizarre bankje dat Karien Wiericx maakte voor haar hoek Roosendaal aan Zeeen de fascinerende installatie die Isabel Schraven maakte van onder meer oud bestek.

Bert BEVERS

De Rode Draad – 18 kunstenaars onderzoeken West-Brabantse grond, Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2, Roosendaal. Dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. (tot 1 oktober 2012)