zaterdag 8 september 2012

De Rode Draad, Museum Tongerlohuys Roosendaal


Familiaal kunstwerk Ron Scherpenisse 
 

Op uitnodiging van het CBK West-Brabant is beeldend kunstenaar Ron Scherpenisse uit Bergen op Zoom voor het project ‘De rode draad’ een onderzoek gestart naar zijn kleine persoonlijke familie-geschiedenis in Oudenbosch. Begin jaren 50 hebben zijn grootouders met hun vijf kinderen enkele jaren aan de Thorbeckestraat in Oudenbosch gewoond. Het huis was toen net nieuw en was voor die tijd behoorlijk luxueus ingericht. Het was het eerste huis met een aparte doucheruimte en een gasgestookte kachel in de woonkamer.
 

Gelukkig is het huis tot nu toe voor sloop behouden tijdens de herstructurering van het gebied achter de basiliek. In de buitenmuur van het hoekhuis zat een raam, dit raam keek uit op het oude boerenbond gebouw aan de kade van Oudenbosch. Het raam is door latere bewoners dichtgemetseld, maar nog altijd goed zichtbaar.
 

Ron’s familie, de verhalen, het huis, het raam, het oude boerenbondgebouw en de huidige bewoonster, die hier overigens al sinds 1972 woont, hebben de kunstenaar geïnspireerd tot het maken van een kunstwerk met als titel Thorbeckestraat.
 

Het CBK West-Brabant en Museum Tongerlohuys presenteren het kunstwerk in het kunstproject De Rode Draad. 18 regionale kunstenaars onderzochten een stukje West-Brabant en vertaalden hun ontdekkingen naar beeld. Zij maakten gebruik van beschikbare historische, archeologische, geografische of geologische gegevens voor hun onderzoek. De opening is op zaterdag 8 september om 14:00 uur en wordt ingeleid door Paulus Smits, voorzitter van het CBK West-Brabant. De tentoonstelling is te zien tot 30 september 2012 in Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2 te Roosendaal.
 

 Met mijn moeder voor het werk Thorbeckestraat.
8 september 2012, Museum Tongerlohuys, Roosendaal.

Met Bert Bevers. 8 september 2012, Museum Tongerlohuys, Roosendaal.

Een overzicht van de tentoonstelling De Rode Draad.