zondag 13 september 2009

2005 Ateliernacht

Arsis Ateliernacht 2005

Op zaterdag 10 september 2005 organiseert Arsis kunst en sociëteit uit Bergen op Zoom een open atelierroute en de "Arsis ateliernacht". Van 13.00 t/m 22.00 uur kunt u op 7 plaatsen in Bergen op Zoom het werk zien van 27 kunstenaars. De route wordt omlijst door een educatief scholenproject "Kids in Space" in de Cort Heijligerskazerne.

De deelnemende kunstenaars zijn: Aagje Pel, Ad van Poll, Sjoerd van den Boom, Sonja Peersman, Christine Veraart, Willemien van Dijke, Dees Goosen, Jan Wessendorp, Leon Luijks, Anouk Goosen, Jannos Bureau Prometheus, Louis Jansen, Jan Nederveen, Willem Muller, Corrianne van Sluijs, Jaap Spaanderman, Anna Stapelkamp, Conny vd sluis, Gerrit Westerveld, Irene Weug, Elke Zimmerman, Mart Franken, Auke van der Heide, Silvia Kuijlaars, Peter Pel, Mark van der Weijden en Ron Scherpenisse.

Arsis open atelier nacht 2005 Bergen op Zoom

open ateliers beeldende kunstenaars met een nachtoptreden van Jules Deelder

Op zaterdag 10 september a.s. organiseert Arsis kunst en sociëteit een Open Atelier Route met aansluitend in samenwerking met boekhandel Quist een Open Atelier Nacht. Vanaf 13.00 uur 's middags tot 22.00 uur kan het publiek op 7 plaatsen werk zien van 27 kunstenaars. Drie van de zeven locaties, Arsis Pand 6 aan de Rembrandtstraat, de Cort Heijligerskazerne en Pand 3 aan de Zuidzijde Haven zijn leegstaande gebouwen van de gemeente, waar kunstenaars dank zij de bemiddeling van Stichting KunstWerk onderdak hebben gevonden.

Op verschillende punten te Bergen op Zoom, de Bibliotheek, boekhandel Quist, Cinemactueel, is een folder te verkrijgen met een plattegrond waarop de locaties zijn aangegeven waar de deelnemende kunstenaars te vinden zijn. Er is een grote verscheidenheid aan werk te zien, schilderen, grafiek, mixed media maar ook keramiek, porselein en goudsmeden, een breed scala aan disciplines. Het publiek kan tijdens het bezichtigen vragen stellen aan de kunstenaar over zijn of haar werk óf hoe het werk gemaakt is. Wie altijd al eens ‘in de keuken’ van de kunstenaar heeft willen kijken, heeft nu een goede gelegenheid.

Op de Cort Heijligers kazerne is voor het publiek tevens het resultaat te zien van het educatief scholenprogramma ‘Kids in Space’, uitgevoerd en begeleid door ‘Binnenstebuiten’ van Mark van der Weijden, waarbij kinderen van verschillende basisscholen in een voortraject zijn betrokken om gezamenlijk een kunstwerk te maken. Een andere publiekstrekker op deze locatie is Jannos, die naar buiten treedt met‘Vuur’Art.

De Open Atelier Route wordt afgesloten met een feestelijk avond- en nachtprogramma aan de Korte Dubbelstraat te Bergen op Zoom, een schitterende historische locatie. Hier treedt naast Thomas de Faoite & Ruud Adriaansen niemand minder op dan Jules Deelder, dichter/schrijver en nachtburgemeester.

Dit geweldige optreden is door Arsis kunst en sociëteit georganiseerd in samenwerking met boekhandel Quist, waar het publiek terecht kan voor een kaartje voor deze boeiende culturele afsluiting.

Stichting Arsis kunst en sociëteit heet het publiek van harte welkom bij deze boeiende Open Atelier Route te Bergen op Zoom.

(Bergen op zoomse bode, 24-08-2005)


Een kijkje in de keuken van een kunstenaar

Een kijkje in de keuken bij een kunstenaar. Dat heeft Arsis Kunst en Sociëteit voor ogen. „Wij bestaan al vijf jaar“, zegt kunstenaar Jan Wessendorp. „Arsis behartigt de belangen van beroepskunstenaars in Bergen op Zoom, maar wil ook vooral het contact met het publiek aangaan.“ Dat valt volgens hem niet mee. „Een atelier van een kunstenaar binnenstappen doen mensen niet zomaar. Datzelfde geldt voor een galerie, omdat ze daar toch het idee hebben dat ze iets moeten kopen. En in Het Markiezenhof is geen ruimte meer voor plaatselijke kunstenaars. Ik denk niet dat veel Bergenaren weten wat Arsis is.“

Jarenlang was er een atelierroute in Bergen op Zoom. Volgens Wessendorp groeide die zo uit zijn jasje dat die jaren geleden werd opgeheven. „Het was altijd een groot succes. Vandaar dat we het nu opnieuw oppakken.“ Tussen 13.00 en 22.00 uur is er op zeven plaatsen werk van 27 kunstenaars te zien. „De route begint in Pand 6 aan de Rembrandtstraat, het oude Hoofdkwartier“, zegt Yvon Buriks van Arsis.

„Hier tonen zes kunstenaars tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerk. Het leuke is dat het deze dag Open Monumentendag is. Mensen kunnen dus de gebouwen bekijken, maar ook de kunst die in de gebouwen gemaakt wordt.“ In het atelier van Anna Stapelkamp aan de Jan van Goyenstraat is keramiek te zien.

De route gaat verder naar de Cort Heyligerskazerne, waar van een tiental kunstenaars werk te bezichtigen is, zoals architectonische en ruimtelijke vormgeving, multimedia, ‘vuur-art’ en grafiek. Hier is ook het resultaat te zien van het educatieve project Kids in Space, waarbij Marc van der Weijden met leerlingen van verschillende basisscholen een gezamenlijk kunstwerk heeft gemaakt.

In de Coehoornstraat stelt edelsmid Leon Luijks zijn atelier open. In Pand 3 van Arsis aan de Zuidzijde Haven is werk van zes kunstenaars te bezichtigen. De route eindigt in de Korte Dubbelstraat, waar drie kunstenaars hun werk exposeren. Hier komt een boekenmarktje, is een hapje en een drankje verkrijgbaar en begint om 22.00 uur de ateliernacht. De Ierse zanger/dichter Thomas de Faoite treedt op, begeleid door de gitarist Ruud Adriaansen. Samen met boekhandel Quist heeft Arsis Jules Deelder naar Bergen op Zoom weten te halen. „We hopen dat burgemeester Polman de nachtburgemeester van Rotterdam wil verwelkomen“, zegt Wessendorp. De atelierroute is gratis toegankelijk, voor het avondprogramma zijn bij boekhandel "Quist" in Bergen op Zoom kaarten á 10 euro verkrijgbaar.

(BN/DE STEM, 24-08-2005)


Nachtburgemeester Jules Deelder treedt op

Zaterdagavond/nacht 10 september treedt nachtburgemeester Jules Deelder op locatie in de binnenstad. Om 24.00 uur geeft hij z'n opvoering bij Arsis/Quist Ateliernacht, loodsen korte Dubbelstraat , centrum Bergen op Zoom en is toegankelijk: voor het publiek.
Kunst en sociëteit Arsis, streeft ernaar publiekstoegankelijke culturele manifestaties te presenteren in Bergen op Zoom. Waar mogelijk werkt deze stichting samen, om op het gebied van Kunst of literatuur, programma's te bieden op soms niet voor de hand liggende locaties te Bergen op Zoom. Dit om deels te onderzoeken of er en podium voor eigentijdse kunst is in , en deels om kunst en cultuur uit te dragen aan een breed publiek. Ter omlijsting en sluiting van de Atelierroute 2005, dit jaar gehouden in het culturele weekend van Bergen op Zoom, zaterdag 10 september a.s. brengt zij een zeer speciale sluiting, en heeft daarvoor medewerking gevonden van Jules Deelder. Jules Deelder, dichter, schrijver en performer, nachtburgemeester, belooft met zijn optreden een boeiende sluiting. Deelder is 'Acteur' zeg maar..een dichter die gézien én gehoord moet worden. In staccato... vuurt hij zijn gedichten af op het publiek af en toe met een flinke klemtoon. Naast dichter en performer van eigen materiaal, is Deelder ook toneelschrijver en DJ . Deelder brengt beweging! Zijn poëzie is nauw verbonden met jazzmuziek en het levensgevoel van de beatgeneration. Bevriend met de overleden Herman Brood, van wie hij dikwijls de schilderijen voorzag van teksten. Jules Deelder staat dichtbij de mens, en staccato geeft hij esprit weer van de cadans van een stad. Geboren en getogen in het naoorlogse Rotterdam, waar een 'rechtdoorzee' mentaliteit en de opbouw van de stad de culturele identiteit van Rotterdam, het straatleven en de mensen mede het decor vormden van de opgroeiende Deelder. Het talent alle facetten van dit leven én beleven om te zetten in poëzie, zorgt ervoor dat zijn gedichten geestrijk zijn , en met het esprit van een pionier.
Het publiek is welkom bij deze bijzondere sluiting en manifestatie van Kunststichting Arsis, waarin de professioneel beeldende kunstenaars te Bergen op Zoom zich verenigen en trachten een bijdrage te leveren aan cultuur te Bergen op Zoom. Arsis is verheugd door de samenwerking met boekhandel Quist waardoor optredens als deze, mogelijk worden in Bergen op Zoom voor publiek. Kaarten voor deze avond van cultuur op locatie (historische loodsen aan de Korte Dubbelstraat) zijn dan ook verkrijgbaar bij Quist.
Er zijn nog beperkt kaarten te koop in de voorverkoop! Arsis hoopt het publiek een plezier te doen met de manifestatie Atelierroute/Ateliernacht 2005 met het optreden van Deelder.

(Bergen op zoomse bode, 07-09-2005)