zondag 13 september 2009

2008 Ten Strijde


Expositie CBK West-Brabant Ten Strijde! (oktober 2008)

Voor de expositie Ten Strijde! van CBK West-Brabant heb ik een banier bewerkt. Deze zal te zien zijn, samen met 19 banieren van andere deelnemende kunstenaars, van 3 tot 31 oktober 2008 in Parrotia, Markt 54 te Roosendaal.

CBKWB over Ten Strijde:

De deelnemers aan de manifestatie Ten Strijde! zijn bekend. 20 kunstenaars uit West-Brabant zijn geselecteerd. Zij gaan een door het CBKWB verstrekt banier bewerken naar aanleiding van het thema 'Familiewapen'. Op 3 oktober 2008 opent de manifestatie Ten Strijde! in Parrotia, Markt te Roosendaal.
Dit project is ontstaan in navolging van 'Branding de Zuiderwaterlinie' en is opgenomen in het 'Schatten van Brabant' programma van de provincie Noord-Brabant. Op de vestingen van de Zuiderwaterlinie wapperden vroeger de banieren van de heersende ridderorden. Nu laat CBKWB kunstenaars hun gang gaan om hun eigen vlaggen te bewerken.

Op 3 oktober zal Ten Strijde! geopend worden door 4 dichters, leden van Aquaredt en het Platform Schrijvers P.S.
Van 3 oktober tot 31 oktober worden de banieren getoond in Parrotia te Roosendaal. Het publiek dat bij Parrotia komt kan een stem uitbrengen op de beste banier. De winnaars van deze publieksstemming zullen hun banieren in het voorjaar op fort de Roovere en fort Sabina zien wapperen.

Ter gelegenheid van Ten Strijde! zal een serie ansichtkaarten worden uitgebracht.Kunstenaars maken moderne banieren
door Rinze Brandsma rinze.brandsma@bndestem.nl. vrijdag 03 oktober 2008

De hedendaagse vaandels zijn een maand lang te zien in Parrotia. ROOSENDAAL - CBK West-Brabant gaat Ten Strijde! Laat twintig banieren wapperen, om te beginnen in het cultuurhuis Parrotia aan de Markt in Roosendaal.

Een maand hangen de vaandels daar, en in die tijd mag het publiek uitmaken wat de beste banier is. Die uitverkoren moderne banieren van hedendaagse ridderorden zullen vervolgens heerszuchtig wapperen op de forten de Roovere en Sabina.

Vanmiddag wordt de door het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) West-Brabant georganiseerde tentoonstelling Ten Strijde! officieel geopend. Achttien kunstenaars uit Roosendaal, Bergen op Zoom en Breda kregen een blanco witkatoenen banier, een vlaggenstrook van 30x 1.80, om die te bewerken tot een hedendaags vaandel. Thema: 'Maak een familiewapen'.

De tentoonstelling, die bij Parrotia voor elke bezoeker te zien is aan de loopbrug in de centrale ruimte is een vervolg op de grote tentoonstelling Branding de Zuiderwaterlinie, die langs de West-Brabantse kunstcentra reisde, te zien was bij de NBKS in Breda en tot in september in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. De komende maand staat die expositie nog in Den Bosch.

Ze ging over de historische, waterige verdedigingslinie, een intrigerend Brabants erfgoed, die loopt van Hulst, via Bergen op Zoom en Tholen, langs Willemstad, Klundert, Geertruidenberg en Heusden verder de rivier af naar Grave. Ook vestingsteden als Bergen op Zoom en Breda horen erbij, met 65 zichtbare en inmiddels niet meer zichtbare forten en schansen, zoals De Waterschans, Pinssen, De Roovere en Sabina. Ageeth Boermans, directeur CBK West-Brabant, kwam met het idee van het banierenproject. Zelf doet ze ook mee, maar buiten mededinging.

"Het smalle formaat is lastig, maar dat was ook de bedoeling. Het is mijn opzet om zowel de professionele kunstenaars in ons deel van West-Brabant zichtbaar te maken als ons CBK. En nog eens de aandacht te vestigen op die bijzondere Zuiderwaterlinie. Ik heb er ook een paar Bredase kunstenaars bij gevraagd."

Het CBK moest uiteindelijk nog een selectie toepassen, want het aanbod aan banieren was groter 'dan de loopbrug aan kan'.

Zelf ook beeldend kunstenaar – op haar banier prijkt een soort stamboom met zijtak – vindt Boermans het boeiendst met wat voor ideeën de andere kunstenaars gekomen zijn. Juist omdat daar ook dichters en grafisch vormgevers bij waren, zijn de vaandels totaal verschillend. "Het CBK wil graag een kruisbestuiving van alle kunsten, zo veelzijdig mogelijk."

Er is er een die zijn banier deels verbrand heeft, met als leus 'Vurig trok de ridder ten strijde'. Bergenaar Frans Mink, dichter/schilder, drukte op zijn banier een strijlustig motto: 'Onder de wapenen – wie tegen de wereld vecht, vecht tegen zichzelf. Wie tegen zichzelf vecht, overwint de wereld'.

Ron Scherpenisse drukte een kassabon (van de C1000 in Bergen op Zoom) af. Met de opsomming van weekeindboodschappen als aardbeien, kuipje Bona, parkietvoer, maandverband en kroepoek is dat voor hem de verzinnebeelding van een modern familiewapen. Ageeth Boermans: "Familie en wapens, in samenhang en apart, dat moest er in zitten."

Er zijn prachtig geborduuurde bij, met wapens en soldaatjes. Er is een grote revolver met bloedspatten, een vlag met kruissteekjes en een met, letterlijk vertaald, familiewapens met zwaard, schild en helm. Een vaandel gaat schuil achter zwart rubber banden. Twan Bastiaansen uit Breda begroef zijn doek en liet het deels vergaan.

Ook een paar kunstenaars die bijdragen leverden aan de expositie Branding de Zuiderwaterlinie, zoals Roosendaalse Marijke Maas (zij maakte een banier met sprekende ogen), zijn nu van de partij.

De expositie werd mogelijk mede dankzij provinciale subsidie. Die is goed voor ansichtkaarten met afbeeldingen van de banieren en een gedicht, en voor de stemkaarten, die in de hal bij de banieren komen. Ten Strijde! is bovendien opgenomen in Schatten van Brabant, een cultureel programma rondom het Brabants Erfgoed. Op 30 oktober, bij de provinciale slotact van Schatten van Brabant, worden de West-Brabantse banieren tevens gepresenteerd.

Ageeth Boermans hoopt er op dat 'haar' banierententoonstelling na oktober ook in Breda te zien zal zijn, om het een échte West-Brabantse kruistocht van te maken. In KOP of Electron zouden de vaandels mooi tot hun recht komen, denkt ze. Die kruisbestuiving komt er volgend jaar bovendien in een grafiekmap van haar CBK-WB, waar ook Bredase kunstenaars in komen.

Ten Strijde! Vanaf vanmiddag t/m 31 oktober in Parrotia, Markt 54, Roosendaal. Maandag t/m donderdag en zaterdag 10.00 - 17.30 uur, vrijdag 10 - 21 uur.