zaterdag 12 september 2009

2002 Kunst aan tafel

Kunsttafels in Museum De Ghulden Roos - Roosendaal -

13 december 2002 t/m 6 januari 2003

De kunsttafels van: Peter Baaijens, Cees van Gastel, Jenny van Herwijnen, Marijke Maas, Jan Nederveen, Aagje Pel, Ron Scherpenisse, Katja Tempelaars, Christinne Veraart en Monique Visser worden in een openbare veiling te koop aangeboden. Deze tafels stonden tijdens de Kunstmaand bij: Proeverij Caruso, Restaurant Catszand, Restaurant Sistermans, Brasserie Het Kleine Verschil, Restaurant De Moriaan, Restaurant Den Dieje, Restaurant 't Notarishuys, Restaurant De Belofte en Theaterrestaurant Het Verkadehuis.

De tentoonstelling is te zien van 13 december 2002 tot 6 januari 2003 in Museum De Ghulden Roos, Molenstraat 2, 4701 JS Roosendaal. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00-17.00 uur. De tentoonstelling werd op vrijdag 13 december geopend door Han Mulder en Johan Jansen.

Museum De Ghulden Roos is gevestigd in het Tongerlohuys, de uit 1762 stammende voormalige pastorie van de Sint-Janskerk. Het Museum besteedt onder andere aandacht aan de geschiedenis van Roosendaal en omstreken. In de historische zaal getuigen een turfkar en een zeventiende-eeuwse zilveren monstrans respectievelijk van de turfwinning en de rijkdom van de kerk. Naast oude vertrouwde voorwerpen zijn er regelmatig nieuwe objecten in de vaste opstelling te bewonderen.

De prachtige glas-in-loodramen van de LIGA-fabriek vormen een hoogtepunt.

De beelden die Han Wezelaar maakte zijn nauw verweven met de stad. De voorstudies van het Bevrijdingsmonument in de Parklaan en het beeld van Johannes de Doper op de Nieuwe Markt hebben een vaste plaats in de collectie van De Ghulden Roos.

De Van Hasseltzaal is ingericht als stijlvol woonvertrek en in de salon staat de tafel uitnodigend gedekt. De bovenverdieping is het domein van de verzameling Westbrabantse mutsen, het kinderspeelgoed, het winkeltje en de belangrijke verzameling tekeningen en aquarellen van de Belgische kunstenaar Alfred Ost. Het Museum is onlangs in het bezit gekomen van het gehele oeuvre van de in Roosendaal geboren kunstenaar George Notenboom.

Tijdens de KunstMaand hebben in Roosendaal 10 kunsttafels in diverse restaurants gestaan. Deze kunsttafels zijn door Roosendaalse en Bergse kunstenaars in opdracht van kunstuitleen Artotheek 18 gemaakt.

Ter afsluiting van dit project organiseert Artotheek 18 met Museum De Ghulden Roos de tentoonstelling "Smakelijk Eten", waarin alle 10 de kunsttafels bij elkaar tentoongesteld worden. Dat eten en kunst al heel lang samen gaan laten aanvullende kunstvoorwerpen uit de collectie van De Ghulden Roos heel duidelijk zien. Kunst nodigt uit on te eten en het eten wordt tot een kunst verheven. Dat kunstenaars hun tafels in restaurants exposeerden is dan ook zeer vanzelfsprekend. Het één stimuleert en inspireert het ander.

Zoals de kunstenaar met allerlei ingrediënten zijn kunstwerk vormgeeft, maakt de kok met zijn ingrediënten een kunstmaal. De kunsttafels worden tijdens deze tentoonstelling middels een openbare veiling te koop aangeboden. Bezoekers kunnen tijdens deze openbare veiling een bod op een tafel uitbrengen.

(Nieuwsbrief Artotheek 18 12-2002)