zondag 13 september 2009

2008 Krot en Co Bospoort

Krot & Co, Bospoort model (september 2008)

Tijdens het Cultuurfestival van de gemeente Bergen op Zoom in september 2008 heeft kunstenaarscollectief Krot & Co een model gepresenteerd van de stadspoort die zij hebben ontworpen en die mogelijk tijdens de Krabbenfoor in de Bosstraat zal worden geplaatst. De maquette is enkele weken te zien in Bosstraat 22. Het stalen model geeft een goede indruk van het ontwerp dat in samenwerking met machinefabriek Heynen en Technische Groothandel Beuken, beiden uit Bergen op Zoom, is ontwikkeld.

Het kunstenaarscollectief Krot & Co bestaat uit: Noud Jehoel, Jan Nederveen, Aagje Pel, Peter Pel, Ron Scherpenisse en Irene Weug.

Voor meer informatie zie de website van Krot & Co.

www.krotco.blogspot.com

Krot & Co bouwt nieuwe Bospoort

BERGEN OP ZOOM - Alleen het bladerdak telt al 75 vierkante meter.Het wordt gedragen door vier boomstammen, gemaakt van een metaalsoort die wel roest (nodig voor de bruine kleur van de stammen) maar toch stevig blijft.Dit bos, gemaakt door het kunstenaarscollectief Krot & Co, staat volgende zomer bij de entree van de Bosstraat, op de kruising van de Antwerpsestraat, Kloosterstraat, Koepelstraat en Korte Bosstraat.Afgelopen weekeinde presenteerde het kunstenaarscollectief het ontwerp in mini-formaat tijdens een expositie in de Bosstraat. Het ontwerp is daar nog steeds in de etalage te bekijken.Het werk symboliseert een bos, maar legt, volgens kunstenaar Peter Pel van Krot & Co, ook een link naar de multiculturele samenleving in Bergen op Zoom. "Het kunstwerk heeft een oosterse uitstraling, dat vooral komt door de gouden kleur van het bladerdak." Met het kunstwerk keert de Bospoort weer terug in het Bergse straatbeeld, weliswaar niet op de plek waar de middeleeuwse poort ooit heeft gestaan. De nieuwe poort vervangt eigenlijk de neppoort die tijdens de Krabbenfoor altijd bij de entree van de Korte Bosstraat staat. Die neppoorten waren de kunstenaars al langer een doorn in het oog. Dat was voor het collectief reden iets nieuws te ontwerpen. Het kunstwerk staat in ieder geval de maanden juli en augustus bij de entree van de Korte Bosstraat. "We hopen dat het daarna bijvoorbeeld een plek krijgt op een rotonde. Het is zonde het kunstwerk maar twee maanden per jaar te gebruiken", zegt Pel. "Het is makkelijk te verplaatsen; daar is het op ontworpen." In de boomstammen komen bankjes voor bijvoorbeeld het publiek dat komt luisteren naar een koor dat optreedt onder het kunstwerk. "Voorstellingen en optredens. Dat moet straks allemaal kunnen. Er komt bekabeling in de stammen voor geluid en dergelijke."Het Centrum voor Beelden Kunst West-Brabant en de gemeente Bergen op Zoom dragen bij in de kosten voor het kunstwerk.

BN/De Stem 17.09.2008


”MODERNE EN TIJDELIJKE VERSIE VAN DE BERGSE BOSPOORT KEERT TERUG"

BERGEN OP ZOOM - De Bospoort keert terug naar de binnenstad. Weliswaar niet de stenen en permanente versie, want het gaat om een tijdelijke poort die tijdens de zomermaanden op het kruispunt Antwerpsestraat, Kloosterstraat, Korte Bosstraat en Koepelstraat komt te staan. Het is bovendien niet ondenkbaar dat er de komende jaren meerdere van dit soort tijdelijke stadpoorten ontworpen worden. De gemeente Bergen op Zoom wil deze toevoegen aan de bestaande stadsmonumenten en daarmee voor meer cultuur in de stad zorgen. Coördinator Monumenten Tom van Eekelen verwacht dat met name de Bospoort een toeristische trekpleister gaat worden: “Het wordt waarschijnlijk een attractie waar men van heinde en verre voor naar Bergen op Zoom komt.”

Door Vera de Geus

Al veertien jaar lang staan er bij de Bosstraat, Steenbergsestraat en Stationsstraat iedere zomer getimmerde stadspoorten. Daarmee wil de gemeente de stad haar authentieke uitstraling tijdelijk teruggeven. Er is gekozen voor de maanden juli en augustus, omdat er dan enorm veel toeristen in de stad te vinden zijn. De gemeente is nog steeds tevreden over het effect van de tijdelijke stadspoorten. Toch is het in haar ogen hoog tijd voor verandering. “De getimmerde stadspoorten zijn hoognodig aan vervanging toe. Eentje kan niet meer geplaatst worden en de andere twee vallen ook al bijna uit elkaar. Daarom zijn we op zoek gegaan naar vervanging”, zegt Van Eekelen.

Ballonnen
De gemeente heeft in samenwerking met het CBK West Brabant en de provincie een wedstrijd voor kunstenaar uitgeschreven. Zij mochten zogenaamde attachments (bijlagen) toevoegen aan de huidige monumenten. Twee ervan zouden in Bergen op Zoom uitgevoerd worden. Het eerste project is inmiddels al afgerond. Van Eekelen vertelt: “Een van de winnende ideeën had betrekking op de schoorsteen van Nedalco die toch een belangrijk onderdeel is van de Bergse horizon. Daar zijn duizenden gekleurde ballonnen uit opgelaten. Vervolgens is daar een schitterende fotoreportage van gemaakt die door het hele land te zien is geweest. Bovendien is één van de foto’s uitvergroot en prijkt nog steeds bij het pand, waardoor de toevoeging blijvend is geweest.”

Toeristische trekpleister
De tweede winnaar had zoals gezegd betrekking op de Bospoort. Kunstenaarscollectief Krot & Co ontwierp een eigentijdse versie van de Bospoort. “Het ontwerp heeft gewonnen, omdat het gaat om veelal Bergse kunstenaars die de combinatie tussen de stadspoort en de Bosstraat tot leven wisten te brengen. De artist impression van de poort wordt pas 13 september openbaar gemaakt, maar ik kan alvast zeggen dat je aan een bos moet denken waar je ook nog eens doorheen kunt lopen. Het is enorm bijzonder en zal een schitterend detail van Bergen op Zoom zijn. In de zomer van 2009 hopen we de Bospoort voor twee maanden te kunnen plaatsen en ik verwacht dat het een behoorlijke toeristische trekpleister gaat worden.”

Financieren
De coördinator is blij dat de Bospoort gerealiseerd gaat worden, maar bovenal hoopt hij dat er op termijn ook een dergelijke stadspoort voor de Steenbergsestraat en Stationsstraat ontwikkeld gaat worden. “Het mooiste zou natuurlijk zijn als ze alle drie vernieuwd worden. We zijn nog aan het kijken of dat financieel haalbaar is, want een stadspoort kost qua ontwerp, materiaal en tijd toch gauw veertigduizend euro. De Bospoort wordt overigens gefinancierd door de gemeente, CBK West-Brabant en de provincie. Of dat ook het geval zal zijn voor eventuele andere stadspoorten, onderzoeken we nog.”


BERGEN OP ZOOM - De Bospoort keert terug in het stadsbeeld.Althans, een moderne versie ervan. Kunstenaarscollectief Krot & Co is momenteel bezig het eigentijdse model technisch uit te werken. Het gaat om een stalen brug, met een hoogte van 7,5 meter. De poort komt vanaf juli volgend jaar op de kruising van de Antwerpsestraat, Kloosterstraat, Korte Bosstraat en de Koepelstraat te staan. Dat is niet de oorspronkelijke locatie van de Middeleeuwse versie. "De plek waar de oude Bospoort stond, is qua bebouwing te lastig om er een nieuwe variant neer te zetten", vertelt Tom van Eekelen namens de gemeente. Twee jaar geleden diende Krot & Co al het ontwerp voor de eigentijdse Bospoort in. "Aanleiding was de peptalk die wethouder Linssen hield tijdens de opening van de Krabbenfoor. Hij riep dat Bergen op Zoom met zijn monumenten de neus ophaalt voor die nepgeveltjes van Rosada. Terwijl de binnenstad tijdens de Krabbenfoor wel volstaat met neppoorten. Dat vonden wij niet kloppen. Vandaar dat we zijn begonnen met het ontwerpen van een poort die meer allure heeft", aldus Peter Pel namens het kunstenaarscollectief. In samenwerking met de gemeente is er een definitief ontwerp gemaakt. Het is de bedoeling dat de poort in juli en augustus bij de entree van de Bossstraat komt te staan. "Het wordt een demontabel systeem. We zijn nog in overleg of we de poort ook in de winter een plek in de stad kunnen geven, want het is eigenlijk zonde dat het kunstwerk maar twee maanden per jaar is te zien." Thema van de poort is 'bos'. Meer wordt nog niet bekendgemaakt. Tijdens het cultuurfestival (11 tot en met 14 september) zal Krot & Co een artist impression van de stalen poort laten zien tijdens een speciale expositie in de Bosstraat. Bergen op Zoom telde vroeger zeven stadspoorten. Als het aan Van Eekelen ligt, worden de overige zes poorten ook op een eigentijdse manier vormgegeven door Krot &Co. "Daarmee zet je Bergen op Zoom pas echt goed op de kaart. Het zou een grote, toeristische attractie zijn. Maar goed, daar hangt ook een prijskaartje aan", aldus Van Eekelen.

BN/De Stem