zaterdag 12 september 2009

2003 Kunstcamping

Kunst-camping Bergen op Zoom - september 2003

Negen kunstenaars hebben op het Ravelijn in Bergen op Zoom hun visie op het thema van De Kunstmanifestatie West-Brabant, De weg er naar toe, omgezet in beelden gedurende de Kunstcamping, van 13 tot en met 21 september 2003. Zij hopen dat spraakmakende schilderijen, beelden en objecten op deze wijze een verbinding maken tussen heden en het historisch erfgoed. Het Ravelijn op den Zoom uit 1703 is niet alleen een met bomen begroeid eiland midden in het centrum van Bergen op Zoom. Een ravelijn is een vestingwerk, dat diende tot bescherming van een brug, poort of delen van een vestingwal. Toen Menno van Coehoorn in 1700 de vestingwerken van Bergen op Zoom ingrijpend moderniseerde, legde hij zes ravelijnen aan. Bij de ontmanteling van de stad omstreeks 1880 bleef dit ravelijn gespaard, omdat het een rol speelde in de waterhuishouding van Bergen op Zoom. Het Ravelijn omvat een ruim binnenterrein en in de dikke muren zijn kazematten en een kanonnenkelder. Deze kelder fungeert tijdens de Kunstmanifestatie als expositieruimte voor de aangesloten kunstenaars terwijl het binnenterrein op ludieke maar artistieke wijze wordt ingericht als een "Kunstcamping".


Deelnemende kunstenaars aan het Kunstcamping project in Bergen op Zoom waren: Dees Goosens (schilderen en sculpturen), Louis Jansen (objecten), Silvia Kuijlaars (tekeningen op 3D ondergrond), Conny Lambregts (beschilderde luchtbedden), Jan Nederveen (video), Aagje Pel (beelden), Lia Reijnders (beschilderde panelen), Christine Veraart (objecten van rubber) en Ron Scherpenisse (bekleding aan staaldraad, objecten). De Kunstcamping was een onderdeel van De Kunstmanifestatie West-Brabant 2003.

De Kunstcamping was te zien van zaterdag 13 september t/m zondag 21 september 2003 in Het Ravelijn te Bergen op Zoom.


De Kunstcamping maakte onderdeel uit van de Kunstmanifestatie West-Brabant 2003 die projecten verzorgde in: Drimmelen, Roosendaal, Oudenbosch, Zevenbergen, Moerdijk, Fijnaart, Klundert, Willemstad, Raamsdonksveer, Halderberge, Hoeven, Lage Zwaluwe, Schijf, Wouw, Wouwse Plantage en Bergen op Zoom.

Deelnemende kunstenaars zijn: Anita Ammerlaan, Marijke Ardon, Miek Coppens, Juni Kusumanto, Henk Kuizenga, Conny Lambrechts, Antoinette Donkers-Dekker, Cees van Gastel, Dees Goosen, Peter Nuijten, Aagje Pel, Lia Reijnders, Joop Hartman, Auke van der Heide, Hans Hermes, Jenny van Herwijnen, Riekus, Joop van Rijsbergen, Greet Takx, Hélène Hill, Johan Jansen, Louis Jansen, Katja Tempelaars, José van der Valk, Christine Veraart, Jacqueline Jans(s)en, Lydia Kassel, Silvia Kuijlaars, Caroline van Lange, Pier van Leest, Marijke Maas, Jan Nederveen, Janine Verhoeven, Leon Vermunt, Marleen Vinke, Marcel van Zijp, Rob Hopstaken, Rina van Leest, Truus Rozinga, Annelies van Tetering, Han Vermeulen, Vera Merkx en Ron Scherpenisse.

De West-Brabantse weg naar kunst

Alles wijst erop dat de Kunstmanifestatie West-Brabant dit jaar een werkelijke kunstmanifestatie wordt. Links en rechts manifesteren zich een maand lang projecten van beeldende kunst onder het motto de weg er naar toe. In vijf West-Brabantse gemeenten hebben groepen beeldend kunstenaars elkaar gevonden, teneinde projecten te realiseren die anders niet zo makkelijk te organiseren zouden zijn. September wordt kunstmaand in West-Brabant. De Kunstmanifestatie is een gezamenlijke onderneming van de gemeenten Moerdijk, Halderberge, Roosendaal, Bergen op Zoom en Drimmelen. De bedoeling is om het kunstklimaat in het algemeen

te verbeteren in een regio die zich altijd enigszins achtergesteld heeft gevoeld, zich althans zo heeft opgesteld. Zaterdag 30 augustus begint in het oude stadhuis aan de Markt in Bergen op Zoom een tentoonstelling van de Bergse kunstenaarsvereniging Arsis. De tentoonstelling duurt maar een week. Eveneens in Bergen op Zoom, is er de kunstcamping. Kennelijk een hot idee onder kunstenaars. Stonden onlangs in Zundert de straten vol beschilderde caravans tijdens het evenement Autour de Vincent, nu kan het publiek naar de kunstcamping in het Ravelijn in Bergen op Zoom. Het is een eiland in de stad, een vestingwerk in het water. Daar vertonen negen beeldend kunstenaars hun kunsten. De werken worden geëxposeerd in tenten en in de kanonnenkelder van het vestingwerk uit 1703. (Hans Rooseboom - BN / DE STEM 29-08-2003)