zondag 13 september 2009

2005 Tentoonstelling Wisselende Contacten

Expositie “Wisselende Contacten” van 10 december 2005 t/m 22 januari 2006

Zaterdag 10 december wordt om 16.00 uur de expositie "wisselende contacten” geopend in Pand 3 aan de Zuidzijde Haven 27-29 in Bergen op Zoom. Op deze expositie zijn werken te zien van 10 Bergse kunstenaars, te weten: Sjoerd van den Boom, Riet Buuron, Aagje Pel, Ron Scherpenisse, Noud Jehoel, Jan Nederveen, Conny van der Sluis, Rick Lelieveld, Sonja Peersman en Christine Veraart.

Initiatiefnemer Sjoerd van den Boom kreeg het idee van een gezamenlijke expositie na de laatste Open Atelier Nacht waaraan een aantal van deze groep ook deelnam. Deze ruimte van de PNEM is aan de stichting Kunstwerk toegewezen om tijdelijk ateliers voor kunstenaars te bewerkstelligen. Pand 3 is in dit verhaal het derde pand wat door de stichting Kunstwerk gebruikt mag worden.

Samen met Christine Veraart heeft Sjoerd van den Boom het idee besproken en zijn ze overgegaan tot het benaderen van de andere kunstenaars. Met deze groep van 10 is het unieke idee ontstaan een expositie te creëren die tijdens de duur van de expositie zal blijven wisselen. De kunstenaars confronteren elkaar met hun werk. Afspraak daarbij is dat ieder alleen zijn eigen werk mag verhangen. Dit zal tot een kettingreactie leiden die ook voor de kunstenaars compleet nieuw is, maar daardoor erg interessant. De reden van “verhangen” van werken wordt nauwkeurig bijgehouden middels een “logboek” dat door de vertrekken zal rouleren en voor de bezoeker ook is in te lezen. Op deze manier ontstaan dus de “Wisselende Contacten”.

Zaterdag 10 december zal de opening om 16.00uur worden verricht door een speciale gast en kenner op het gebied van wisselende contacten. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u daarna de expositie bekijken en wellicht een en ander over het werk vragen aan de deelnemende kunstenaars.

De expositie loopt van 10 december tot en met 22 Januari 2006. Met uitzondering van het kerst- en nieuwjaarsweekend is de expositie te bezoeken iedere zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. De kunstenaars zullen regelmatig aanwezig zijn om de expositie te wisselen. Daarmee wordt deze unieke tentoonstelling ook interessant om te volgen en wellicht meerdere keren te bezoeken. U bent van harte welkom op deze expositie, en de opening op 10 december 16.00 uur.

Wisselende contacten

Donderdag 8 december 2005 - BERGEN OP ZOOM – Ron maakte de kast tot onderdeel van zijn kunstwerk. Sonja plaatste er een theeserviesje in. En Christine zette er een oranje olifant bovenop. In Pand 3 vullen tien kunstenaars elkaars werk aan. Het resultaat van deze ‘wisselende contacten’ is vanaf zaterdag te zien.

De expositie is dan niet af. En komt dat waarschijnlijk ook niet. Want de kunstenaars confronteren elkaar voortdurend met hun werk.
Spelregel: Er geldt één spelregel: bevalt de nieuwe compositie ze niet, dan moeten zij hun eigen werk weghalen. Aan de kunst van anderen komen, is verboden.
Het idee is voortgekomen uit de atelierroute en -nacht. „We hebben hieraan bijna allemaal meegewerkt“, zegt initiatiefnemer Sjoerd van den Boom. „Tijdens de atelierroute is Pand 3 ook gebruikt als expositieruimte. Ik vond het zonde dat met dit grote pand zo weinig gebeurt.“
In het gebouw aan de Zuidzijde Haven heeft stichting KunstWerk de ateliers van drie kunstenaars ondergebracht. De overigen zijn inmiddels verkast naar het voormalige Hoofdkwartier en de Cort Heyligerskazerne.
Aan Wisselende Contacten doen behalve Van den Boom mee: Christine Veraart, Riet Buuron, Aagje Pel, Ron Scherpenisse, Noud Jehoul, Jan Nederveen, Conny van der Sluys, Rick Lelieveld en Sonja Peersman. Hun inbreng is zeer divers. Van schilderijen, installaties en keramiek tot tekeningen, beelden en video-installaties.
Samenspel: In plaats van ieder hun eigen ruimte in te richten, besloten de kunstenaars samen het hele pand te ‘vullen’. „Het is een samenspel“, zegt Ron Scherpenisse. „Het is de bedoeling dat de verschillende werken elkaar versterken, samen een nieuwe kunstuiting vormen.“ Al een dag of veertien zijn de creatievelingen bezig hun werk te plaatsen en te verplaatsen. In een logboek verantwoorden zij hun handelingen. „Er is al heel wat geschoven“, lacht Christine Veraart. „We hebben elkaar ook al opgepookt om eindelijk eens te reageren, zodat we weer verder konden. En ook de eerste discussies zijn al gevoerd.“
Op de eerste verdieping staat Shelter, een gezamenlijk werk van de vijf vrouwelijke kunstenaars. „We werken allemaal met gevonden voorwerpen“, zegt Veraart. „Dit is opgebouwd van boekenrekken die we in Pand 3 hebben gevonden. Ieder heeft hieraan zijn eigen bijdrage geleverd. Al timmerend kregen we het gevoel van ‘dit is een schuilplaats’.“ In een andere ruimte heeft Aagje Pel een muurschildering van Rick Lelieveld deels ingelijst en gedecoreerd met een van haar schilderijen. Ook een schilderij van Lelieveld, met daarop tulpen, heeft gezelschap gekregen van een ander kunstvoorwerp: een vaas van Peersman.
De expositie Wisselende Contacten wordt zaterdag om 16.00 uur geopend in Pand 3 aan de Zuidzijde Haven. De tentoonstelling is, met uitzondering van her kerst- en nieuwjaarsweekeinde, tot 22 januari te bezichtigen op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

(BN/DeStem, december - 2005)